22.01.2018 15:15
kontrolni stolp letališča Gradec

fotografija: letališče Gradec.

Letališče Gradec: Razvoj prometa 2017

Močan linijski program ni uspel v celoti kompenzirati izpada letalske družbe airberlin ter upada čarterskih poletov.

Feldkirchen pri Gradcu, 17. 01. 2018: Leto 2017 se je za letališče Gradec začelo zelo dobro. Potniki so navdušeno sprejeli novo dnevno linijsko povezavo z Amsterdamom. Ampak ukinitev letalske povezave airberlin v Berlin ter zmanjšanje na čarterskem področju (brez Antalye!) je že poleti stopilo to prednost. Zaradi številnih in dobro zasedenih linijskih letov je bil konec leta s 959.166 potniki kljub temu zabeležen le neznaten minus potnikov v višini 2,3%.

„Številni linijski leti, predvsem v Amsterdam, Frankfurt, München, Istanbul, Zürich in na Dunaj, so se dobro razvijali“, je pojasnil mag.  Gerhard Widmann, direktor letališča Gradec. „Seveda pa je konec letalskih povezav družbe airberlin kakor tudi ukinitev letov v Antalyo, ki je bila še pred kratkim naša najmočnejša čarterska destinacija z do 70.000 potniki letno, posledice na naše številke prometa. Ob upoštevanju tega je minus pri številu prepeljanih potnikov še majhen“.

„Vemo, da je razvoj števila potnikov nekega letališča vedno odvisen od različnih dejavnikov. V povezavi s tem čaka upravo v prihodnosti še veliko izzivov. Vsekakor je pozitivna razširitev področja linijskega prometa, kar poudarja pomen prometnega stičišča za domače gospodarstvo.  Strateška odločitev za več letalskih združenj se je tako obrestovala“, je povedal  Wolfgang Malik, predsednik uprave pri Holding Graz.

Z 959.166 potniki smo v primerjavi z letom 2016 zabeležili minus pri številu prepeljanih potnikov v višini ca. 2,3% oz. približno  22.700 potnikov manj.  Na linijskih letih je razvoj pokazal majhen minus v višini 0,4% ali približno 3.370 potnikov, na čarterskem področju pa je bilo to približno 17% ali 19.348 potnikov.

Razvoj tovornega prometa

S Swissport Cargo Services Austria je uspelo v skupnem podjemu v primerjavi z lanskim letom prepeljati za približno 21% več ali 19.000 ton tovora.
Medtem ko je čisti letalski tovor stagniral z -2,8%, je uspelo podjetju Swissport Cargo Services Graz GmbH z dodatnimi storitvami na področju kopenskega špedicijskega pretovora bistveno zvišati številke skupnega pretovora.

Pogled na poletje 2018:
Trenutno poteka izdelava programa za poletne lete, toda veliko podrobnosti je že znanih:

NOVO:

• Linijski polet v Berlin, enkrat dnevno (razen ob sobotah), šestkrat na teden z letalsko družbo SkyWork od konca marca naprej.
  • veriga čarterskih poletov v Tesalonike
  • veriga čarterskih poletov v Monastir

PO ENEM LETU PAVZE PONOVNO V PROGRAMU:

• veriga čarterskih poletov v Antalyo
  • veriga čarterskih poletov na Ibizo

LINIJSKI POLETI SKUPAJ
Amsterdam, Berlin, Birmingham, Düsseldorf, Frankfurt, Istanbul, München, Palma de Mallorca, Stuttgart, Dunaj, Zürich

VERIGE ČARTERSKIH POLETOV SKUPAJ
Antalya, Brač, Burgas, Chania, Heraklion, Hurghada, Ibiza, Kefalonia, Korfu, Kos, Marsa Alam, Monastir (novo!), Paros, Rhodos, Skiathos, Thessaloniki (novo!), Thira/Santorin, Zakynthos

KRATKE VERIGE POLETOV IN POSEBNI LETI
Bari, Bastia, Catania, Dubrovnik, Exeter, Glasgow, Ivano-Frankivsk, Lakselv, Larnaka, Lourdes, Madeira, Malta, Moskva, Neapelj, Palermo, Paphos, Porto, Riga (novo!), Rim, Shannon (novo!), Stockholm, Tel Aviv (novo!), Tiflis (novo!), Vilna.

Trenutna verzija poletnega voznega reda 2018, ki se začne v nedeljo, 25. marca 2018, je na voljo na tej povezavi:

Številke za primerjavo:

obseg20172016   sprememba v %