01.07.2020 13:11
Foto Austrian Airlines am Vorfeld mit Vertretern

© Foto Fischer. v. l. n. r: Mag. Siegfried Nagl, Bürgermeister der Stadt Graz, Mag. Gerhard Widmann, Geschäftsführer des Flughafen Graz, DI Wolfgang Malik, Vorstandsvorsitzender der Holding Graz begrüßen die Crew der Austrian Airlines

Letališče Gradec: Začetek rednega zračnega prevoza

Po približno trimesečnem premoru zaradi pandemije Covid-19 je na letališču Gradec še posebej veselo zaradi ponovnih letov družbe AUA na Dunaj.

Feldkirchen pri Gradcu, 22.06, 2020: Od danes je enkrat dnevno ponovno vzpostavljena poveza z Austrian Airlines od Dunaja v Gradec in nazaj. V prvem julijskem tednu sta v programu do dva leta na dan. Zaradi časov letenja – prihod v Gradec ob 13:40 in odhod ob 15:35 uri -  je mogoče s sorazmerno kratkim časom prestopanja doseči številne povezovalne lete npr. v Pariz, Amsterdam, Kopenhagen, Stuttgart, Hamburg, Berlin in München.

Župan mag. Siegfried Nagl se veseli pozitivne vzpodbude za gospodarstvo in turizem: „Z aktiviranjem zračnega prometa se odprejo vrata v svet in s tem stopamo še en korak naprej k normalnosti. Srečni smo, da se v Gradcu nahajajo številna velika podjetja in skupine podjetij. Za njih je nujno potreben zračni promet med evropskimi mesti. Zelo trdno delamo, da bi vzpostavili nadaljnje povezave za okrpitev sedeža v Gradcu. Tudi turizem in notranji turizem si lahko oddahne in prepričan sem, da bomo s privlačnimi povezavami ponovno oživeli mesto. Hkrati se iskreno zahvaljujem vsem sodelavkam in sodelavcem za ponovno vzpostavitev normalnega obratovanja ter za razumevanje in sodelovanje med omejenim obratovanjem!“

Dipl.ing. Wolfgang Malik, predsednik uprave Holdinga Gradca: „Podjetje je vodilno v Gradcu in glavno vozlišče za izvozno usmerjeno štajersko gospodarstvo. Zato je za poslovno in turistično lokacijo Gradca oz. tudi za južno Avstrijo in severno Slovenijo zelo pomembno, da so ta vrata ponovno odprta za preostali svet in da se vzpostavijo leti. Ker AUA zdaj ponovno služi svoji prejšnji "domači bazi", sem prepričan, da se bodo spet vzpostavile nadaljnje povezave in zavezništva iz Gradca. Lastniška strategija, ki je usmerjena k ponovnemu zagonu z letališča Gradec, ki je do zdaj zagotavljalo zaposlitev približno 900 zaposlenim, začenja s ponovno vzpostavitvijo preverjenih destinacij in dobrimi povezavami prek vozlišča ter s sodobnimi, inovativnimi možnostmi za mobilnost.”

Letališče Gradec je bilo od ukinitve rednega in čarterskega letalskega prevoza v najmanjšem obratovanju z omejenimi obratovalnim časom, ki se bodo končali s 30. junijem. Zaposleni še vedno delajo s krajšim delovnim časom.

„Zelo se veselimo, da je spet vse steklo“, pove mag. Gerhard Widmann, poslovodja letališča Gradec, „čeprav smo še zelo daleč od normalnega stanja. V prihodnjih dneh začne družba Gruber potovanja s prvo verigo potovanj na Brač in od 1. julija bo Lufthansa ponovno vpostavila povezavo s Frankfurtom. Sredi julija načrtuje družba za potovanja Springer Reisen lete proti Grčiji in dopustnike bo pripeljala na Skiatos oz. Santorini. Vse ostalo se bo razjasnilo šele v prihodnjih dneh in tednih – in to, kar nas je Covid-19 naučil, je, da postanemo malo bolj potrpežljivi“.

Informacije o ponudbi letov Gradec-Dunaj: www.austrian.com.

Higienski ukrepi na letališču Gradec:

Letališče Gradec se je vedno osredotočalo na varnost potnikov ter svojih zaposlenih. Vendar pa pandemija koronavirusne bolezni zahteva nadaljnje ukrepe, ki se izvajajo v tesnem sodelovanju z oblastmi in drugimi avstrijskimi letališči. Morebitne prilagoditve se bodo po potrebi izvajale glede na trenutne razmere.

Tu je pregled trenutnih ukrepov:

• Pri vstopu v terminal je obvezna maska
  • Na različnih mestih v terminalu so na voljo higienske postaje
  • Problematične točke npr. oprijemala, se čistijo in razkužujejo v rednih presledkih
  • Stene iz pleksi stekla zagotavljajo varnost pri informacijah, okencih za prijavo in v splošnem letalskem centru
  • Prijava poteka samo na vsakem drugem okencu
  • Talne označbe opozarjajo na potrebno razdaljo
  • Med varnostnim preverjanjem se je potrebno čim bolj izogibati fizičnega stika
  • Pot med terminalom in letalom se po možnosti prehodi peš

Ukrepi, sprejeti za varnost naših potnikov in zaposlenih, lahko med drugim vodijo na varnostnem preverjanju do nekoliko daljših čakalnih dob.

Nše potnike prosimo tudi za sodelovanje:

• Upoštevajte najmanšo razdaljo 1 metra do drugih
  • Upoštevajte higieno kašljanja in kihanja
  • Večkrat dnevno si umijte in razkužite roke
  • Izogibanjte se stiskom rok