Letališče Gradec je v lanskem letu zabeležilo najboljši poslovni rezultat v prevozu potnikov v svoji zgodovini

Rekordni rezultat je prineslo 1.030.929 potnikov, kar je 7,5 % več kot v letu 2017.

Feldkirchen pri Gradcu, 23. 1. 2019: S skupno 1.030.929 prepeljanimi potniki je letališče ustvarilo za 7,5 % boljši poslovni rezultat od prejšnjega leta in doseglo novi rekord v prevozu potnikov. Na promet v prvih mesecih leta 2018 je nekoliko vplivala izguba družbe Air Berlin. A dobro zasedene linijske povezave (3,9 %) in odlična rast čarterskih prevozov (+ 39,2 %) so to izgubo več kot nadomestile.

Mag. Siegfried Nagl, župan Gradca: »Da Letališče Gradec preide v stoodstotno last mesta Gradec je bila strateško daljnovidna odločitev. Danes je to paradno podjetje znotraj Holdinga Gradec in neobhodno stičišče za izvozno usmerjeno štajersko gospodarstvo. V prihodnje bomo ta vrata v širni svet še okrepili z novimi destinacijami in novimi letališkimi povezavami ter časovno inovativnimi mobilnimi ponudbami.«

Dipl. inž. Wolfgang Malik, predsednik uprave Holding Graz – Kommunale Dienstleistungen GmbH: »Letališče Gradec že leta beleži pozitivne rezultate. Vemo, da je za dober razvoj letališča pomembnih več dejavnikov. Vrhunska lega z dinamičnim zaledjem, privlačna ponudba linijskih in čarterskih poletov, odlično mesto za gospodarsko in posebno strateško upravljanje. Še posebno sem ponosen na to, da smo letos uspeli zadostiti vsem štirim dejavnikom in da se lahko veselimo najboljšega rezultata v zgodovini Letališča Gradec.«

Podrobnosti:
Z 1.030.929 prepeljanimi potniki je letališče v letu 2018 v primerjavi z letom 2017 ustvarilo prirastek potnikov v višini 7,5 % (71.831 več potnikov).
V linijskem prometu smo zabeležili 3,9-odstotno rast oz. 33.969 letalskih gostov več.
V tem segmentu je bila predvsem boleča izguba družbe SkyWork Airlines, s katero se dogovarjamo o nadaljnjih destinacijah.
Vendar pa smo skoraj istočasno z letalsko družbo easyJet vzpostavili novo povezavo z Berlinom. To je zagotovo mejnik za letališče, saj je družba easyJet eden najpomembnejših evropskih nizkocenovnih letalskih prevoznikov.

»Na podlagi dobrih gospodarskih napovedi in močnega izbora letalskih linij smo računali na rast potniškega prometa,« pojasnjuje mag. Gerhard Widmann, direktor Letališča Gradec. »Seveda pa so te res odlične številke posebno darilo. Najboljši rezultat v zgodovini Letališča Gradec namreč potrjuje njegovo pomembno gospodarsko in turistično vlogo.«

Visoka rast čarterskega prometa je bila nenačrtovana. Po poslabšanju številk zaradi političnih razmer na različnih priljubljenih kopaliških destinacijah v zadnjih letih smo v tem segmentu dosegli rast v višini 39,2% (skupno smo oskrbeli 37.862 potnikov več). Rast gre pripisati predvsem ponovni vzpostavitvi letov z Antalyo in egipčanskimi destinacijami, a tudi povečanemu številu rezervacij v številnih drugih deželah, predvsem v Grčiji.

Povečanje tovornega prometa:
Podjetje Swissport Cargo Services Austria (hčerinsko podjetje Letališča Gradec in Swissport International) je v preteklem letu povečalo obseg tovora za okoli 21 %, posledično pa nas je rast v višini 1,75 % v letu 2018 zelo razveselila, saj smo dosežek preteklega leta z 18.902 tonami ne le obdržali, temveč celo rahlo povečali, in sicer na 19.233 ton.

Predvidevanja za poletje 2019
Vse podrobnosti še niso dorečene, a večino vseh (počitniških) letov je že mogoče rezervirati.

• Linijski leti:

Amsterdam, Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Istanbul, München, Stuttgart, Dunaj, Zürich, Palma de Mallorca

• Čarterski leti:

Antalija, Brač, Burgas, Chania, Heraklion, Hurgada, Kefalonija, Krf, Kos, Marsa Alam, Paros, Rodos, Šarm el Šejk, Skiathos, Thessaloniki, Thira/Santorini

• Kratki leti in posebni leti:

Atene (novo!), Bari, Boa Vista (novo!), Dublin, Funchal, Glasgow, Heraklion, Lamezia Terme (novo!), London, Lourdes, Neapelj, Palermo, Paphos, Porto, Riga (novo!), Sal, Tallinn, Thessaloniki, Tiflis, Tivat (novo!)

Trenutno stanje poletnega voznega reda 2019, ki stopi v veljavo v nedeljo, 31. marca, najdete tukaj:

Primerjava številk:

Obseg prometa20182017   Sprememba v %