19.05.2017 09:33

Fotografija Fischer/letališče Gradec. Pozdrav z zastavami ob prihodu.

KLM je vzpostavil letalsko linijo med Gradcem in Amsterdamom

Danes dopoldne je prvič pristalo letalo na direktni letalski liniji, ki bo delovala vsakodnevno.

Feldkirchen pri Gradcu, 15. 5. 2017: Po načrtu je danes ob 9.15 v Amsterdamu prvič vzletelo letalo družbe KLM s ciljem pristanka v Gradcu. Letalo smo kmalu po 11. uri dopoldne pozdravili z gasilskim pozdravom – vodni curek iz vodnega topa – in približno 100 povabljenimi gosti iz politike, gospodarstva, industrije in turizma.

»Pri družbi KLM nam je v veliko veselje, da smo lahko danes proslavili uspešen začetek nove povezave med Gradcem in Amsterdamom.« Upamo in želimo si, da smo z novimi leti v Amsterdam in s tem povezanimi možnostmi prestopa na letališču Schiphol razveselili Štajerke in Štajerce, predvsem pa avstrijskoštajerska podjetja,« je pojasnil Guido Hackl, direktor pri Air France/KLM za območje Avstrije, Češke in Slovaške.

Iz Gradca v Amsterdam in nazaj bo mogoče leteti vsak dan v tednu oz. sedemkrat tedensko. Letelo se bo z 88-sedežnim letalom Embraer 175.

Nova letalska linija družbe KLM ni samo odlična povezava z Amsterdamom oz. Nizozemsko, ampak z letom iz Gradca in prestopom v Amsterdamu predstavlja idealno izhodiščno točko za nadaljevanje poti po celem svetu. Urnik letov iz Gradca je bil izbran tako, da avstrijskoštajerskemu gospodarstvu omogočimo povezavo z omrežjem družb KLM in DELTA Airlines.
V evropskem omrežju družbe KLM so na voljo povezave med Amsterdamom in Parizom, Združenim kraljestvom, Skandinavijo in Francijo. Kar zadeva promet na dolge proge, pa so na voljo leti do velikih prestopnih letališč družbe DELTA Airlines v Združenih državah Amerike, kot npr. Detroit, Atlanta, Minneapolis in New York, od koder boste lahko leteli v notranjost ZDA, Kanado in Mehiko. Poleg tega so iz Amsterdama na voljo tudi časovno usklajene povezave z Azijo; predvsem s Pekingom, Šanghajem, Seulom in Tokiom.

Deželna svetnica MMag.a Barbara Eibinger-Miedl: »Za deželo izvoznico, kot je avstrijska Štajerska, so prometne povezave ključnega pomena. Novi direktni let med Gradcem in Amsterdamom bo okrepil letališče Gradec in predstavlja pozitiven signal za avstrijskoštajersko gospodarstvo. Povezava z Amsterdamom bo zagotovila boljšo dosegljivost ključnih trgov prihodnosti. Od tega bodo imela koristi podjetja, ki so usmerjena v izvoz. Poleg tega je Nizozemska zelo zanimivo tržišče za naš turizem in tukaj se odpirajo nove možnosti!«

Župan Mag. Siegfried Nagl: »Moja hvaležnost in zahvala ob današnjem prvem pristanku letala družbe KLM Royal Dutch Airlines tukaj v Gradcu gresta vodstveni ekipi letališča Gradec. Zaradi nove dnevne povezave z Amsterdamom, ki sodi med pet največjih zračnih vozlišč v Evropi, bodo lahko prebivalci Gradca in podjetja s sedežem v Gradcu uživali v koristih, ki jih prinaša gospodarska in turistična privlačnost nizozemske prestolnice. Sodelovanje z družbo KLM je nov pomemben mejnik v krepitvi letališča Gradec, ki se predstavlja kot privlačno in v prihodnost usmerjeno regionalno letališče.«

Letališče Amsterdam Schiphol se nahaja 15 kilometrov jugozahodno od nizozemske prestolnice, in sicer 3 do 5 metrov pod morsko gladino, s čimer je najnižje ležeče veliko letališče na svetu. Med svojimi potniki letališče že leta slovi po izvrstnih storitvah, zaradi česar je že večkrat prejelo najrazličnejša priznanja.

Wolfgang Malik, predsednik upravnega odbora Holdinga Gradec – Kommunale Dienstleistungen GmbH, pojasnjuje: »Primer nove povezave z Amsterdamom ponovno ponazarja ciljno osredotočenost, s katero delajo lastniki in letališče Gradec. Skupaj z novo povezavo z Birminghamom je letalska linija družbe KLM z Nizozemsko še en mejnik našega mednarodnega letališča.«

»Z današnjim začetkom letalske povezave med Amsterdamom in Gradcem se našim potnikom odpirajo številne nove možnosti za potovanje,« razlaga Mag. Gerhard Widmann, direktor letališča Gradec. »Prepričan sem, da nova povezava ni le še en pomemben mejnik za letališče Gradec, ampak bo dal krila tudi gospodarstvu in turizmu.«

Gruppenfoto Banddurchschneiden© Fotografija Fischer/letališče Gradec: Slavnostni prerez traku (od leve proti desni): predsednik avstrijskoštajerske gospodarske zbornice Ing. Josef Herk; predsedujoči avstrijskoštajerske zveze sindikatov (ÖGB Steiermark) Horst Schachner; direktor pri Air France/KLM za območje Avstrije, Češke in Slovaške Guido Hackl; predsednik upravnega odbora Holdinga Gradec – komunalne storitve DI Wolfgang Malik; direktor graškega letališča Mag. Gerhard Widman; podpredsednica za finance in nadzor pri KLM Cityhopper Kirsten Pronk; deželna svetnica za gospodarstvo, turizem, Evropo, znanost in raziskave MMag.a Barbara Eibinger-Miedl; župan mesta Gradec Mag. Siegfried Nagl; namestnik deželnega glavarja Michael Schickhofer.

Flugzeug unter Wasserbogen© Fotografija Fischer/letališče Gradec, prihod letala z pozdravom gasilcev.