27.01.2016 10:44
Ansicht Terminal mit Schriftzug abends.

Slika: Oliver Wolf/Flughafen Graz.

Linijski promet prinaša vrhunske rezultate

Močan prirast v linijskem prometu je prinesel več kot sedem dodatnih odstotnih točk potnikov.

Feldkirchen pri Gradcu, 13. 1. 2016: S prirastom v obsegu 7,35 odstotka se lahko letališče Gradec leta 2015 pohvali s posebnim poslovnim uspehom v rasti števila potnikov. K uspehu so posebej prispevali airberlin, SWISS in Turkish Airlines, ki od lanskega leta naprej bogatijo načrt letov z novimi oz. dodatnimi leti.

»Povečanje števila potnikov je daleč preseglo naše napovedi«, dodaja DI Wolfgang Malik, predsednik uprave Holding Graz – Kommunale Dienstleistungen GmbH. »Čestitam ekipi letališča, ki kljub večletnim težavam v letalstvu cilja nikoli ni izgubila izpred oči in je ta uspeh dosegla z dolgimi in velikokrat težavnimi pogajanji.«

S številom 963.396 potnikov smo v primerjavi z letom 2014 dosegli povečanje za 7,35 odstotka, to pomeni 65.975 potnikov več. To je število, ki ga sredi leta nihče na letališču Gradec ni pričakoval. To je posledica linijskega prometa, ki je prispeval 10,09 odstotka ali 72.967 potnikov. Ta uspeh so omogočile splošna dobra zasedenost linijskih letov in nove povezave. Za razliko od tega pa imamo v čarterskem prometu za 4,01 odstotka manj potnikov, kar je gotovo posledica napetega političnega položaja na nekaterih klasičnih dopustniških destinacijah.

»Leta 2015 smo veliko dosegli«, se veseli mag. Gerhard Widmann, poslovodja letališča Gradec. »Dober razvoj v linijskem prometu je za nas znak, da smo na dobri poti. Vendar moramo tudi ugotoviti, da je evropski trg slej ko prej težaven. Samo z dobro zasedenostjo bomo lahko obdržali in vzpostavili dobre linijske povezave.

Nove poti in možnosti v tovornem prometu
V nasprotju z rastjo števila potnikov imamo v tovornem prometu 9,90 odstotka manj prometa. Ravno na tem področju smo storili pomembne korake za prihodnost. Skupaj s Swissport International smo sklenili ustanoviti skupno podjetje (joint venture), ki bo omogočilo tovorne letalske storitve na letališču Gradec. Cilj tega sodelovanja je vzpostavitev tovornih dejavnosti, širitev storitvene ponudbe in nadaljnje izboljšanje kakovosti storitev.

»Sodelovanje s Swissport International, ki je svetovno največji ponudnik talne priprave in tovornih letalskih storitev v letalski industriji, je pomemben korak za razvoj tega področja, ker se bomo v prihodnje lahko še bolje odzvali na potrebe gospodarstva«, poudarjata DI Wolfgang Malik in mag. Gerhard Widmann.

Pogled na poletje 2016
V poletnem načrtu letov 2016 bo letališče Gradec spet ponudilo 50 destinacij v linijskem in počitniškem letalskem prometu. Junija bo na balearski otok Ibiza na novo začela leteti čarterska veriga NIKI v sodelovanju z raznimi potovalnimi agencijami. Po dolgoletni pavzi je spet v načrtu letov od sredine junija do sredine oktobra tudi Olbia na Sardiniji.

Tudi na področju posebnih letov je veliko novega: pet letov bo maja šlo v Bastio na Korziki, medtem ko je Murcia na programu aprila in maja, v aprilu pa tudi Tirana.

Trenutno stanje poletnega načrta letov 2016, ki se začne v nedeljo, 27. marca, je na voljo tukaj.

Številke v primerjavi:

Promet